Stara cena:
120,00 PLN
Cena:
96,00 PLN
Podstawowe |
Producent: | Villiera |
Region: | Stellenbosch |
Styl wina: | czerwone |
Rodzaj: | wytrawne |
Szczep: | Pinot Noir |
Objętność: | 0,75l. |
Minimalna ilość zamówienia:
0.00 SZTUK
Waga netto:
0.00 KG
Indeks produktu:
Dostępność:
Bardzo dużo
Opis produktu
Pikantne i soczyste wino z dobrym rdzeniem jagodowym i koncentracją. Smak elegancki, ale mocny. To wino przeszło spontaniczną fermentację i MLF. Fermentacja odbywała się w otwartym zbiorniku z 30% zawartością całej kiści podzielonej między górną i dolną część dla różnych profili smakowych. Łodygi dodają struktury i garbnikowej przyczepności. Wino spędziło 10 dni po fermentacji na skórkach dla lepszej integracji taniny. 20% wina trafiło do nowego francuskiego dębu, a reszta do używanych beczek z francuskiego dębu. Wino było w beczce przez 10 miesięcy przed butelkowaniem. Podczas butelkowania wino przeszło przez chropowaty filtr.
W 2014 roku Alexander Grier wydał swój pierwszy Pinot Noir z Hemel en Aarde pod szyldem Stand Alone. Inspiracją dla nazwy było bardzo stare drzewo stojące samotnie nad brzegiem rzeki biegnącej obok naszej rodzinnej posiadłości w Standford. Xander (i jego marka Stand Alone) dołączył do Villiera w 2018 roku i od tego czasu marka rozszerzyła się do 3 win.
Pinot Noir zbierano ręcznie wcześnie rano, aby zapewnić jakość. 70% winogron zostało następnie pozbawionych szypułek przy użyciu starego ręcznego narzędzia do usuwania szypułek, ustawionego tak, aby utrzymać jagody w całości, a pozostałe 30% pozostawiono w całości.
Komentarze