-
Alvi’s Drift jest to rodzinna winnica zlokalizowana w Breede River Valley w RPA, należąca do rodziny Van Der Merwe. Nazwa winnicy pochodzi od znajdującego się w pobliżu farmy dryfu przecinającego rzekę Breede. Winnica zbudowana została w 1928 roku przez dziadka Alviego, który teraz kontynuuje tradycję rodzinną i wraz ze swoim bratem, prawnikiem Johnem stoją na czele biznesu rodzinnego. Winnice Alvi’s Drift uprawiane są zgodnie z filozofią minimalnej interwencji oraz przy użyciu naturalnego kompostu. Najlepsze bloki każdej z odmian są ręcznie zbierane oraz skrupulatnie zarządzane w celu osiągnięcia optymalnej jakości.
Produktów w sklepie: 15 -
Brak opisuProduktów w sklepie: 2
-
Nazwany na cześć seniora Amadora, człowieka ze swojej ziemi, który w XVIII wieku opiekował się winnicą. CLOS AMADOR TO POSZANOWANIE TRADYCJI, JAKOŚCI I ELEGANCJI. ZNAJDUJEMY SIĘ 35 km na południe od Barcelony, w Sant Sadurní d’Anoia, sercu Cava. Winnice clos amador mają ponad 20 lat i znajdują się około 250 m n.p.m. Używamy wyłącznie rdzennych odmian winorośli, które nadają tożsamość naszym winoroślom: Macabeu Xarel lo Parellada oraz Trepat dla różu.
Produktów w sklepie: 1 -
Brak opisuProduktów w sklepie: 5
-
De Haan Altés to mały rodzinny projekt, który łączy w sobie wiedzę i zapał do hiszpańskich win Anglika Rafaela De Haana z sercem, pasją i związkiem z katalońską krainą Núria Altés. Naszym celem jest produkcja win zgodnie z naszymi wartościami: ekologicznymi (jeśli to możliwe), zrównoważonymi i najwyższej jakości. W wyniku tego małżeństwa powstały 2 winnice: - Herència Altés w DO Terra Alta: 55 hektarów ekologicznych winnic z w pełni wyposażoną winiarnią. - Bodegas Valdaya w DO Ribera del Duero: winiarnia-butik, gdzie wspólnie z rodziną González produkujemy 3 wina Tempranillo ze starych winnic położonych na dużych wysokościach. Naszym celem jest oferowanie świeżych win reprezentatywnych dla każdego obszaru, w którym produkujemy z zachowaniem dbałości o krajobraz i środowisko: Oprócz pracy z rolnictwem ekologicznym, jesteśmy również zaangażowani w bogactwo bioróżnorodności, dlatego od kilku lat pracujemy nad odzyskaniem rodzimej fauny i flory, posadziliśmy ponad 12 000 roślin z 80 różnych gatunków i umożliwiliśmy różne przestrzenie i siedliska lokalnej fauny. Nasze obiekty są zasilane energią słoneczną (obecnie 80%) i jesteśmy mocno zaangażowani w zmniejszanie naszego śladu węglowego w nadchodzących latach.
Produktów w sklepie: 3 -
Od trzech pokoleń rodzina Sonnenberg tworzy wspaniale momenty Diemersfontein w posiadłości w Wellington.
To, co zaczęło się jako rodzinne odosobnienie, jest dziś domem światowej klasy win Diemersfontein, wiejskiej gościnności, popartej wzniosłą historią.
Zamiłowanie do sztuki w posiadłości Diemersfontein zaczęły się od rozkosznego śpiewu operowego, unoszącego się z domków, w których przebywali włoscy więźniowie podczas drugiej wojny światowej.
Miłość do muzyki trwa nadal, dzięki licznym projektom wspierającym nadchodzące talenty muzyczne, które rozwijają się we wspaniałym chórze złożonym z grupy utalentowanych pracowników Diemersfontein
Diemersfontein to historia kultowej rodziny, która zapoczątkowała narodziny wspaniałego wina. Diemersfontein to marka obdarzona znakomitymi wyróżnieniami, doceniona za przemiany w branży winiarskiej.
Produktów w sklepie: 1 -
Winnice Eikendal, położone w tzw. „Złotym Trójkącie”. w górskim i morskim mikroklimacie, idealnym do produkcji wina wysokiej jakości. Od 1981 r. 76 hektarowa farma wina jest własnością rodziny Saager z Zurychu w Szwajcarii. Szwajcarscy właściciele dostrzegli i wielki potencjał tego obszaru i szybko zmodernizowali istniejąca winnice i winiarnie. Oddział Helderberg, a zboczach góry Helderberg, produkuje jedne z najlepszych win na Przylądku. Chłodzące działanie morskiej bryzy z pobliskiej False Bay w połączeniu z doskonałą strukturą gleby w winnicach Eikendal tworzą idealne warunki do uprawy szlachetnych, klasycznych odmian winogron. Efekt łagodzący Oceanu Atlantyckiego skutkuje chłodnymi popołudniami i wieczorami, które są idealne do produkcji wysokiej jakości winogron. Wina Eikendal są prawdziwym odzwierciedleniem naszego korzystnego Terroiru, intensywnie wyrażonego mocną strukturą, podobnie jak Helderberg Mountain, a jednocześnie hartowanego elegancją i finezją, jak tylko chłodzące bryzy oceaniczne mogą zapewnić.
Produktów w sklepie: 5 -
Kanonkop to posiadłość znajdująca się od czterech pokoleń w rękach rodziny Kriege. Usytuowana jest na zboczach Góry Simonsberg w regionie Stellenbosch i obejmuje obszar ok. 100 ha obsadzonych winnicami porównywalnymi z europejskimi Premier Cru czy First Growth. W 1991 roku Beyers Truter (uważany za “King of Pinotage”) zostaje wybrany jako Winemaker of the Year podczas Wine and Spirit Competition w Londynie. Paul Sauer kilkakrotnie wygrywał Pichon Longueviller Comtessa da Lalande Trophy dla najlepszego blendu, a Pinotage otrzymał Grad Jury Prize podczas Mondial w Kanadzie. W 2013 i 2015 roku winnica została okrzyknięta South African Producer of the Year podczas International Wine and Spirits Competition w Londynie.
Produktów w sklepie: 4 -
Pasja i poświęcenie, którym kieruje się winnica Lanzerac, zawdzięcza tamtejszemu hodowcy winorośli, Danie Malherbe, który jest na czele Lanzerac od 2008 roku.
Danie opiera swój sukces w winnicach na uproszczonej filozofii, którą jest szacunek, skromność i uczciwość. Głęboko wierzy, że stosując te trzy zasady nigdy nie będziesz rozczarowany wynikiem. Dzięki tej filozofii jest w stanie zapewnić wysokiej jakości wino.
Lanzerac znajduje się na zachodnim zboczu Botmaskop w dolinie Jonkershoek i obejmuje 150 hektarów, z których około 45 hektarów jest obsadzonych winoroślą. Pozostałe 105 hektarów pozostawiło bez zmian górzyste fynbos.
Gospodarstwo ma bogate i żyzne gleby Tukulu, z dużą ilością rozłożonego granitu na pogórzu Botmaskop. Każda gleba winnicy jest zarządzana w różny sposób w zależności od odmian, rodzaju gleby i potencjału.
Winnice mają zasięg od 100 do 500 metrów nad poziomem morza ze zboczami skierowanymi na północ i zachód.
Wiek winnic waha się od nowo zasadzonych w 2017 do 22 lat.Praktyki winiarskie Lanzerac mają na celu osiągnięcie idealnej równowagi między zdrowymi winoroślami a niską wydajnością w celu produkcji najlepszych win. Próbki gleby pobierane są co trzy lata w celu określenia dobrostanu gleby, podczas gdy próbki liści są analizowane corocznie w celu określenia rodzaju i ilości potrzebnych nawozów.
Produktów w sklepie: 5 -
Rainbow’s End to niewielka, butikowa winnica zlokalizowana w pobliżu Stellenbosch należąca do rodziny Malan. Produkują ograniczone ilości wina, które zdecydowanie posiada potencjał do konkurowania z najlepszymi na świecie. Najważniejsze jest dążenie do dobrze zbilansowanych win posiadających własny styl oraz unikalny charakter, korzystających z wyjątkowych darów posiadłości Rainbow’s End. Każdego roku dostosowywane są techniki winiarstwa tak, aby zapewnić możliwie najlepszy rezultat niezależnie od konkretnego stylu. Unikalny produkt oraz styl wina tworzony jest co rok – zgodnie z tym, co najlepszego oferuje konkretny sezon.
Produktów w sklepie: 4 -
Winiarnia Ridgeback znajduje się w północnej części malowniczego miasteczka Paarl w Western Cape, na północnych stokach wspaniałej góry Paarl. Gospodarstwo rozciąga się na powierzchni 65 hektarów. Zachowanie bogatego dziedzictwa wiejskich proteas i fynbos, które kwitną w regionie, jest priorytetem, w ktory jesteśmy głęboko i nieustannie zaangażowani.
Nasze winnice są jednymi z najlepszych w Cape, a nasza winnica, która wychodzi na niewielką zaporę, jest domem dla obfitości ptactwa wodnego, które dodają uroku i spokojnej atmosfery tego miejsca.
Ridgeback oferuje miłośnikowi wina i / lub koneserowi degustację wina i przyjemność, która jest zakorzeniona w nagradzanej jakości, czego dowodem jest obszerna lista wyróżnień wina z winnicy.
Produktów w sklepie: 3 -
Winnica San Cassiano wzięła swoją nazwę od małej wsi San Cassiano, w centrum Mezzane. To osada odważnych motocyklistów i ludzi kochających przyrodę gdzie drzewa oliwne są dopieszczane słońcem. Wioska, w której starożytna nazwa Valpolicella miesza się z młodym podejściem entuzjastów wina. Miejsce ma wyjątkową osobowość, jest tworzone z rozmachem gdzie spotyka się miłość do natury. Albino Sella założył kilku hektarową posiadłość w 1964r. Po dwudziestu latach hodowli bydła zaczęto sadzić tutaj drzewa oliwne i winorośle. Od lat 80-tych posiadłość rozrosła się, a w 2000r Dołączył do niej wnuk Albino, Mirko Sella, osiągając trzy tysiące drzew oliwnych i cztery hektary winorośl. W 2004 Mirko założył Azienda Agricola San Cassiano wraz z olejarnią, piwnicą liczącą czternaście hektarów winnic i siedem hektarów gaju oliwnego. Głównie uprawiane są tutaj winorośle Corvinone, Corvina, Rondinella, Molinara i Oseleta. Wina San Cassiano są eleganckie i spójne z tradycją, ale wyprodukowaną w duchu nowoczesnej winifikacji.
Produktów w sklepie: 6 -
Właścicielem Vidigal jest duńsko-portugalski dyrektor zarządzający António Mendes Lopes (60%) oraz norweska firma inwestycyjna (40%). António Lopes ma ponad 30- letnie doświadczenie w świecie wina. Założył firmę Wine Import w Danii, importując wina z wielu regionów świata do Danii, dając mu wiedzę i doświadczenie na poziomie globalnym. António Mendes Lopes aktywnie uczestniczy w procesie produkcji wina razem ze swoimi dwoma głównymi enologami: António Ventura (portugalski enolog roku 2006) i Rafaelem Neuparthem. Jeśli chodzi o produkcję, Vidigal posiada partnerstwa na terenie Lizbony reprezentujące 1112 akrów winnic, a także w innych portugalskich regionach winiarskich: Tagus, Douro, Alentejo, Dão, Beiras i Vinho Verde.
Większość win produkowanych przez Vidigal, w szczególności te z regionu Lizbony, pochodzi z winnic położonych blisko Oceanu Atlantyckiego i dzięki temu morska bryza wpływa na produkowane przez nas wina, oferując nam gamę win świeżych i zawsze bardzo owocowe. Główne odmiany winorośli stosowane przez Vidigal to: Touriga Nacional, Aragonez (Tinta Roriz), Castelão, Syrah i Cabernet.
Produktów w sklepie: 2 -
Villiera Wines jest jedną z największych rodzinnych winnic w słynnym winiarskim regionie Stellenbosch, Western Cape [RPA]. Od lat jest własnością rodziny Grier, a główny winiarz Jeff Grier jest absolwentem Wydziału Uprawy Winnej Latrośli i Enologii (Department of Viticulture and Oenology) na Uniwersytecie Stellenbosch. Villiera Wines jako pionierskie przedsiębiorstwo produkujące wina gatunkowe, nagrodzone członkostwem Biodiversity of Wine Initiative, czynnie bierze udział w ochronie środowiska. Wiele uwagi poświęca się inicjatywom dot. ochrony wód, recyklingu i ekologizacji. Filozofia ta doprowadziła do powstania żywego ekosystemu na farmie. W 2017 roku Villiera została uhonorowana tytułem Green Company of the Year podczas ceremonii The Drinks Business Awards. Dodatkowo, warto zaznaczyć, iż wina Villiera Wines są odpowiednie dla wegan i wegetarian.
Produktów w sklepie: 17 -
Vrede en lust pochodzi z 1688 r., kiedy ówczesny gubernator przylądka przydzielił tę 66ha farmę flamandzkiemu kupcowi Jacques de Savoye, który uciekł z Europy z powodu prześladowań religijnych.
W ciągu ostatnich 329 lat posiadłość miała wiele wzlotów i upadków z różnymi właścicielami. Uważa się, że pierwszy niedzielny handel w kolonii przylądkowej odbył się w Vrede en Lust, ze względu na pierwszy kościół protestancki, który został zbudowany na terenie posiadłości. Vrede en Lust zawsze było winnicą, a obecne winnice odzwierciedlają nasadzenia z 1745 roku.
3 października 1996 r. w historii tego niezwykłego gospodarstwa, Vrede en Lust Estate, pojawiła się nowa era, gdy rodzina Buysów została nowymi właścicielami.
Wraz z tą własnością przyszła wizja zmartwychwstania.
Kiedy Dana Buys, dynamiczny przewodniczący międzynarodowej firmy zajmującej się oprogramowaniem komputerowym, dostrzegł możliwość skorzystania z deregulacji zmian w południowoafrykańskim przemyśle winiarskim, kupił Vrede en Lust plus dwie części tradycyjnie do niego dołączone. Nieruchomość została przekształcona w Vrede en Lust Farms (Pty) Ltd.
Nowi właściciele odtworzyli wszystkie stare budynki, które w ostatnich dziesięcioleciach doznały poważnych zaniedbań i nierozważnych renowacji, do ich pierwotnej świetności historycznej. Budynki te stanowią teraz kręgosłup jednego z najbardziej poszukiwanych autentycznych obiektów ślubnych w Cape Winelands.
W 1998 roku Dana nawiązał współpracę ze swoim młodszym bratem, Etienne Buys, aby zbudować Vrede en Lust jako nowoczesną winiarnię, zaspokajającej wszystkie potrzeby turysty winiarskiego. Dzisiaj Vrede en Lust posiada nowoczesną piwnicę z winami o pojemności 750 ton z tętniącą życiem salą degustacyjną, 100 ha winnic, LUST Bistro & Bakery, 21-pokojowy obiekt hotelowy i salą konferencyjną, a także jest zabytkowym miejscem na ślub z pięknymi ogrodami. Etienne zarządza gospodarstwem i nadzoruje wszelkie ulepszenia w uprawie winorośli.
VREDE EN LUST STATEMENT:
Rozwijamy się w produkcji doskonałych win, które wzbogacają duszęProduktów w sklepie: 1 -
WINNICA JANTOŃ
Wymysłów FrancuskiDom rodzinny
Dom Jantoń wraz ze stajnią i winiarnią otoczony jest około dwu hektarową winnicą. Rodzina tworzy tu
w zgodzie z tradycją i naturą wina białe i różowe, wina naturalnie słodkie z późnego zbioru oraz wina
musujące najbardziej szlachetną metodą drugiej fermentacji w butelkach.
Wielkie wina z małej Winnicy
Winnica geograficznie położona jest na Wysoczyźnie Łaskiej leżącej w południowo-wschodniej części
Niziny Południowowielkopolskiej. Szczepy winorośli są tu starannie dobrane do klimatu i warunków
glebowych. Lekkie, zatrzymujące ciepło oraz przepuszczające wodę piaszczyste podłoże zapewnia jej
winom wyjątkową aromatyczność oraz finezję. Pierwsze nasadzenia winorośli zostały wykonane w
2013 r. Początkowo winnica stanowiła hobby, produkując wina wyłącznie na potrzeby rodziny i
przyjaciół. Obecnie dzięki ogromnej pasji i zaangażowaniu ludzi powstają tu wina jedyne w swoim
rodzaju, które można zdobyć w wybranych enotekach i restauracjach.
Doświadczenie i wiedza
Ogromna pasja i 30 lat doświadczenia w branży winiarskiej oraz wizyty w setkach winnic na
wszystkich kontynentach, pozwoliły właścicielom należycie przygotować się do stworzenia
wyjątkowego miejsca na mapie polskich winnic, do którego ostatnio dołączyła ich córka posiadająca
licencjat z Biotecnologii (UJ) i podwójne magisterium: z Enologii (Universite de Bordeaux) oraz z
Zarządzania Winnicą i Winiarnią (Bordeaux Sciences Agro).Produktów w sklepie: 2