Zrównoważona uprawa i produkcja win w RPA

Winnica Eikendal

Wina południowoafrykańskie to niebywała różnorodność walorów smakowych, dodatkowo bogactwo turystyczne i swoiste piękno RPA. Republika Południowej Afryki, szczególnie region Western Cape, ma idealne wręcz warunki do uprawy winorośli. Gleby winnic południowoafrykańskich należą do najstarszych na świecie, gdzie współgrają ze sobą stare geologicznie gleby, strome góry, stoki dolin i odświeżająca bryza dwóch oceanów. Obszar niezwykłej bioróżnorodności. Ta różnorodność gleb połączona z urozmaiceniem klimatycznym (łagodny klimat Cape, zachodniej części Przylądka, jest podobny do śródziemnomorskiego, z ciepłym latem i chłodną zimą) i geograficznym jest prawdziwym skarbem dla produkcji winiarskiej. Ochrona unikalnego dziedzictwa przyrodniczego leży już w naturze każdego winiarza z RPA. Wina produkowane są w sposób ekologiczny i zrównoważony. Dzięki temu powstają bardzo naturalne produkty. Na większości butelek win pochodzących z RPA jest zamieszczony certyfikat Integrity and Sustability, oznacza to, że wino zostało wyprodukowane tak, aby nie szkodzić ludziom i środowisku. To co w Europie nazywamy produkcją ekologiczną i certyfikowane jest zielonymi listkami, tam jest to standard, którego wszyscy winiarze się trzymają.